Muziekopleiding

3dames2Excelsior biedt muzieklessen aan op blaasinstrumenten en slagwerk. De muzieklessen zijn gericht op instroom in het orkest (eerst Aspirantenorkest, later Symfonisch Blaasorkest). De lessen worden gegeven door docenten die een conservatorium opleiding hebben gevolgd. Er wordt les gegeven op elk niveau, van beginner tot ver gevorderde en van jong tot oud. De instrumenten waarop les wordt gegeven zijn: klarinet, fluit, saxofoon en trompet. 
De lessen worden gegeven in het Cultureel Centrum Buurt en Zo aan de Prins Hendrikstraat in Pijnacker. Elke les duurt in principe een half uur en elke leerling krijgt privéles. Daarnaast wordt er ook aandacht gegeven aan het samenspelen. Zodra een leerling daartoe in staat geacht wordt, kan hij of zij meespelen in het Aspirantenorkest.

Voor beginnende muzikanten (met name bij kinderen) is de aanschaf van een instrument vaak een struikelblok. Daarom biedt Excelsior instrumenten te huur aan aan leerlingen die via Excelsior lessen volgen. De kosten voor het huren van een instrument zijn 25 euro per kwartaal.